Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Διαχείριση σκουπιδιών Δήμου Ξηρομέρου.Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου μας είναι η διαχείριση των σκουπιδιών του. Σήμερα ο Δήμος μας αποθέτει τα σκουπίδια του στην παράνομη χωματερή του Αστακού, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη υγείας και περιβάλλοντος.

Στην εφημερίδα ''Τα Νέα του Δρυμού'', στο φύλλο 24, στο πρώτο θέμα αναφέρει ότι ξεκίνησε η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου. Αμέσως προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Η δημοτική αρχή έχει κάνει ενέργειες για να εξυπηρετηθεί από τον συγκεκριμένο Χ.Υ.Τ.Α. και ποιές; Με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και το Δήμαρχο του κ. Νίκο Σολδάτο...
κάποια επικοινωνία για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα; Υπάρχει γραμμή επαφής; Με ποιους όρους θα συμμετέχει ο Δήμος μας στον Ενιαίο Φορέα που πιθανόν θα συσταθεί; Καλό θα ήταν να υπάρξει μία ενημέρωση γι αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Τι είναι όμως οι Χ.Υ.Τ.Α, Χ.Υ.Τ.Υ. και Χ.Α.Δ.Α.;
Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) αποτελεί έναν χώρο, ειδικά διαμορφωμένο, με αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας και σύγχρονο εξοπλισμό, στον οποίο θα είναι εφικτή η ταφή αλλά και η ταυτόχρονη ενεργειακή αξιοποίηση του συνόλου των απορριμμάτων τα οποία συλλέγονται. Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) αποτελεί έναν ίδιον ακριβώς χώρο, με μόνη διαφοροποίηση το είδος των απορριμμάτων που στην περίπτωση αυτή είναι τα υπολείμματα. Υπόλειμμα είναι εκείνο το απόρριμμα το οποίο δεν συλλέχτηκε ή δεν μπορούσε να συλλεχθεί για ανακύκλωση από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Στα Χ.Υ.Τ.Υ. δηλαδή, οδηγούνται τα υπολείμματα και όχι τα απορρίμματα. Οι Χ.Α.Δ.Α αποτελούν τις επί δεκαετίες γνωστές “χωματερές”. Οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων έχουν απαγορευθεί από την Ε.Ε., με την επιβολή μάλιστα τεραστίων προστίμων για κάθε μέρα λειτουργίας.

Mύτικας Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου