Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ξεκίνησαν κατασχέσεις σε Δήμους που χρωστάνε.



Δείτε τη καταιγίδα κατασχέσεων που έρχεται για τους Δήμους που χρωστάνε!!! Θα έχουμε και στο Δήμο μας άραγε παρόμοια φαινόμενα; Ευχόμαστε όχι.


Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στους Καποδιστριακούς Δήμους του Νομού Ηρακλείου, λόγω των κατασχέσεων των χρηματικών αποθεμάτων των τραπεζικών τους λογαριασμών, που κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» τους οικονομικούς...
προϋπολογισμούς τους. Απίστευτα χρηματικά ποσά δεσμεύονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν γίνει “ο εφιάλτης” των δημάρχων οι οποίοι απορούν για το πώς θα μπορέσουν να χαράξουν την τοπική ανάπτυξη των περιοχών τους, όταν βουλιάζουν στα χρέη του παρελθόντος.
Χρέη του πρώην Δήμου Τυμπακίου έχουν ως αποτέλεσμα να δεσμευτεί ήδη ένα ποσό της τάξεως των 350 χιλ ευρώ από το ταμείο του Δήμου Φαιστού, ενώ αντίστοιχα δεσμεύτηκαν 200 χιλ ευρώ του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Όλα αυτά με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε απλήρωτα χρέη προμηθειών ή έργων που δεν εξοφλήθηκαν. Κάποια μάλιστα από τα έργα αυτά ή τις προμήθειες έγιναν με μη νόμιμα παραστατικά και αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα στους δήμους του Nομού, καθώς από τη μια έχουν κλείσει οι κρατικές στρόφιγγες χρηματοδότησης, και από την άλλη εμφανίζονται συνεχώς νέες οικονομικές διεκδικήσεις που φτάνουν στο επίπεδο των κατασχέσεων. Οι δήμαρχοι φοβούνται ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, τα χρέη θα «τινάξουν τη μπάγκα στον αέρα» ενώ θα καταλήξουν να πληρώνουν χρέη των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και δεν θα υλοποιείται δημοτικό έργο που είναι και το ζητούμενο.
«Δεν μπορούμε να γίνουμε Εισαγγελείς του παρελθόντος, και να κρίνουμε ποια χρέη έχουν νόμιμα παραστατικά και ποια όχι. Αν θέλει το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση, οφείλει να προχωρήσει μια συνολική ρύθμιση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων των δήμων μέσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε και οι δήμοι να μπορέσουν να «αναπνεύσουν» και να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν εκλεγεί, δηλαδή δημοτικό έργο» τονίζει ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Ρ. Κυπριωτάκης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι το αρμόδιο υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι θα ρυθμίσει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων με χαμηλότοκα δάνεια, αλλά πρακτικά τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχει δημιουργηθεί μια νοσηρή κατάσταση στους δήμους που «βουλιάζουν» στα χρέη.
Από την πλευρά της η Δήμαρχος Φαιστού Μ. Πετρακογιώργη σημειώνει μεταξύ άλλων: «προσπαθούμε να πούμε όλη την αλήθεια στον κόσμο και να εξηγήσουμε και στους πολίτες και σε όσους έχουν οικονομικές διεκδικήσεις την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει σε σχέση με την αποπληρωμή των χρεών τους. Σ’ αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των οικονομικών δεδομένων από τους ορκωτούς λογιστές, ώστε να δούμε ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε. Με ισονομία και δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσουμε τα χρέη που έχουμε στους ανθρώπους που τα δικαιούνται.
Ωστόσο ζητάμε και την κατανόηση των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι στρόφιγγες των κρατικών χρηματοδοτήσεων έχουν κλείσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική πραγματικότητα των δήμων”.

Μύτικας Press

1 σχόλιο: